OLEJ SOJOWY 250ml

Producent: OleoVital |
Numer katalogowy: 113 |
Kod EAN: 113 |
Właściwości oleju sojowego:
- olej sojowy- bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, które zapobiegają miażdżycyi związanym z nią chorobom układu sercowo-naczyniowego, m.in. chorobie wieńcowej i zawałowi serca,
- wspomaga prawidłową pracę mózgu (poprawia pamięć i koncentrację) i wzroku.
- wzmacnia również odporność organizmu,
- ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego,układu oddechowego, a także nerek i narządów rozrodczych,
- olej sojowy odznacza się także zawartością licznych fitosteroli, zwłaszcza sitosterolu, który pozwala obniżyć poziom cholesterolu o 10 proc,
- dzięki zawartości lecytyny - jest polecany przy zaburzeniach pamięci, osłabionej zdolności koncentracji, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, stanach wyczerpania psychicznego i umysłowego,
- Lecytyna sojowa jest naturalnym źródłem choliny która jest zaś skutecznym środkiem hamującym powstawanie kamieni żółciowychi znacząco wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, gdyż zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w tym narządzie,
- olej sojowy tłoczony na zimno jest źródłem witaminy E(10-15mg/100g), która, podobnie jak NNKT i lecytyna, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych oraz powoduje spadek poziomu "złego" cholesterolu we krwi, a tym samym znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponadto witamina E bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu zlepiania się płytek krwi, a co za tym idzie - przeciwdziała zakrzepom. Wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto witamina E jest nazywana witaminą płodności gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.
- Olej sojowy stosowany jest także w kosmetyce do produkcji kremów, mleczek i mydeł. Ponadto na jego bazie wytwarza się olejki do masażu. Olej sojowy może być stosowany w celu pielęgnacji skóry tłustej, ze skłonnością do łojotoku, gdyż reguluje wydzielanie sebumi łagodzi stany zapalne. Ponadto może być wykorzystywany do pielęgnacji cery dojrzałej.
- Jest poza tym bogaty w witaminy z grupy B, witaminy Eoraz K, błonnik, fitosterole oraz mikroelementy, takie jak potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo.
Pochodzenie i historia
Olej sojowy jest olejem roślinnym, pozyskiwanym z rośliny o botanicznej nazwie Glycine Max. Jest to jeden z najpopularniejszych olejów naturalnych na świecie, być może z tego powodu, że soja stała się jedną z najchętniej uprawianych roślin, zwłaszcza w ostatnich latach. Soja pochodzi z Azji Wschodniej i jest rośliną strączkową. Rzadziej uprawiana jest także w Polsce m.in. od niedawna w naszym gospodarstwie rolnym związanym z olejarnią. Wytwarzana u nas soja uprawiana jest w sposób ekologiczny.
Olej sojowy - najważniejsze właściwości zdrowotne:
- Regulacja poziomu cholesterolu
Zawarte w oleju sojowym egzogenne kwasy tłuszczowe NNKT wspomagają naturalną regulację prawidłowego poziomu cholesterolu. Kwas omega-3 redukuje zły cholesterol, a inne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, beta-sitosterol, zmniejszają poziom złogów cholesterolu w jelitach, nawet o 10-15%. Tym sposobem olej solowy wyraźnie redukuje ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca oraz udar mózgu.
- Działanie antyoksydacyjne
Wysoka zawartość witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Olej sojowy zapewnia dostarczenie dobrze przyswajalnej witaminy, która jest bezpośrednio związana z naturalnymi procesami poprawy wyglądu, zmniejszaniem blizn potrądzikowych, ochrony skóry przed oparzeniami słonecznymi i stymulacją tworzenia się nowych komórek skóry w procesach gojenia. Witamina E wzmacnia również cały układ odpornościowy, eliminując wolne rodniki z organizmu, które doprowadzają do chorób takich jak nowotwory, przedwczesne starzenie się i choroby serca.
- Zdrowe kości
Olej sojowy dostarcza również bardzo ważnej dla zdrowia witaminy K, która doskonale przeciwdziała osteoporozie. Może ona skutecznie stymulować odbudowę i gojenie się tkanki kostnej. Choć często rozwój kości łączy się głównie z wapniem, to witamina K również posiada na nie zbawienny wpływ, dlatego warto spożywać odpowiednie ilości olejku sojowego.
- Podniesienie poziomu poznawczego
W przypadku choroby Alzheimera obumieraniu ulegają połączenia neuronowe, sprawiając, iż chory zaczyna tracić kontakt z otoczeniem, a ostatecznie przestaje samodzielnie funkcjonować w społeczeństwie. Olej sojowy, zawierający duże ilości witaminy K, wykazuje naturalne działanie zapobiegawcze i ochronne, a nawet odwracające skutki tej choroby. Chroni także komórki mózgowe przed zgubnym działaniem wolnych rodników.
- Zdrowe oczy i skóra
Kwasy omega-3, które tworzą 7% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych w oleju sojowym, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Spełniają rolę zwalczającą nadmiar złego cholesterolu i chroniącą błony komórkowe skóry. Właśnie dzięki temu, olej sojowy doskonale chroni delikatne obszary skóry i oczu. Stosowany w diecie, zapewnia również poprawę jakości wzroku i skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, mogącymi doprowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.
Olej sojowy uważany jest także za przyjaciela naszej skóry. Opinię tę zawdzięcza głównie wysokiej zawartości kwasu linolowego z grupy omega-6, dbającemu m.in. o odpowiednie nawilżenie skóry. Możemy go zatem napotkać zwłaszcza w kosmetykach dla skóry szorstkiej i przesuszonej (w tym także dla osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry, czyli AZS) oraz łamliwych włosów i paznokci. Ze względu na zdolność do obniżania produkcji sebum (czyli łoju), przyda się jednak równie dobrze cerom tłustej i mieszanej. Bywa także dodawany do olejków lub kremów do masażu.
Olej sojowy - zastosowanie w kuchni
Ten charakteryzujący się intensywnym orzechowym aromatem olej można stosować jako dodatek do surówek, sałatek i innych potraw przygotowanych na zimno. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów, nadając im idealną konsystencję. Może być także spożywany bezpośrednio, 1-2 łyżki dziennie.
Należny pamiętać, że oleju sojowego nie należy wykorzystywać do smażenia, pieczenia i gotowania. Mimo wysokiego punktu dymienia, zawierają one dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze.
Olej należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20⁰C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej ten może być przechowywany nawet do 6 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E). Po otwarciu przechowywać go w lodówce.
Wartość odżywcza |
100 ml |
Wartość energetyczna (energia) |
3441kJ / 837 kcal |
Tłuszcz, w tym |
93 g |
-kwasy tłuszczowe nasycone |
13 g |
-kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
24 g |
-kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
53g |
Węglowodany, w tym: |
0 g |
-cukry |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0 g |
Olej sojowy dawkowanie: trzy łyżeczki (12g) oleju sojowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które obniżają poziom „złego” cholesterolu i stanowią profilaktyczną ochronę przed chorobami serca i układu krążenia oraz przeciwdziałają problemom z nadwagą. Przeciwwskazania: soja zawiera ten sam alergen, co orzeszki ziemne, z tego powodu należy bacznie uważać, jeżeli jesteśmy uczuleni na ten składnik diety.
Dostępne pojemności: 250 ml, 500ml, 1000ml.
Olej SOJOWY OleoVital® wytworzony w Polsce tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z najlepszych przesegregowanych polskich ziaren soi zwyczajnej. Olej ten wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Jest zdrowym uzupełnieniem codziennej diety.
Przechowywanie: przechowywać w temp. 4-20°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła; po otwarciu przechowywać w lodówce.
Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad - przed użyciem wstrząsnąć. Olej sojowy powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.
Kraj pochodzenia: Polska. Producent: OleoVital, Grajów 200, 32-020 Wieliczka, tel. 693730492
Najlepiej spożyć do 6 miesięcy od daty tłoczenia. www.oleovital.pl ®
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie
