Olej kokosowy 330ml

OLEJ KOKOSOWY 330ml

Ładowanie
CENA: 12,00 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: 5 dni
szt.
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Numer katalogowy: 115
Kod EAN: 115

 

Olej kokosowy do smażenia:

Olej kokosowy bezzapachowy doskonale sprawdza się do smażenia, dlatego może stanowić zdrową alternatywę dla oleju czy oliwy z oliwek. Temperatura dymienia nierafinowanego oleju kokosowego wynosi 200° Celsjusza, a duża zawartość znajdujących się w nim nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej ten nie bez powodu określany jest mianem najzdrowszych produktów przeznaczonych do głębokiego smażenia. Poddany działaniu wysokiej temperatury nie wydziela żadnych szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków. Co więcej, olej kokosowy do smażenia uchodzi za najzdrowszy tłuszcz świata również z tego względu, że pobudza przemianę materii, sprzyjając utracie zbędnej tkanki tłuszczowej i pomagając utrzymać ją pod kontrolą. Podczas smażenia na oleju kokosowym uwalniany jest specyficzny zapach kokosa, jednak w żaden sposób nie wpływa on na zmianę smaku przygotowywanej potrawy.

Olej kokosowy – gdzie kupić? Jeszcze przed kilkunastoma laty nabycie oleju kokosowego było niemalże niemożliwe. Obecnie natomiast nie ma z tym większej trudności, bowiem produkt ten jest dostępny w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością, hipermarketach, itp. Nawet jeśli nie uda nam się go znaleźć stacjonarnie, możemy zajrzeć do sklepów internetowych z produktami organicznymi lub rozejrzeć się na aukcjach online, a na pewno go znajdziemy. Pamiętajmy, że olej kokosowy powinien być świeży – w Rodzinnej Olejarni OleVital.pl oferujemy wyłącznie oleje tłoczone na świeżo, które nie stoją na półce, ale każdorazowo są wytwarzane w zależności od zapotrzebowania.

Olej kokosowy na odchudzanie: Olej kokosowy wyróżnia się specyficzną budową chemiczną, bardzo rzadko spotykaną w przypadku innych tłuszczów. Wchodzące w jego skład kwasy tłuszczowe MCFA nie muszą być rozdzielane na mniejsze fragmenty, przez co trafiają bezpośrednio do komórek, gdzie następnie są spalane i wykorzystywane przez organizm do wytwarzania energii. Olej kokosowy stanowi bardzo dobry sposób na odchudzanie, zwłaszcza, że nie tylko zaspokaja głód i przyspiesza przemianę materii, ale także pomaga w wykorzystaniu cukru. Usprawnia proces wydzielania insuliny, zmniejsza apetyt oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Olej kokosowy doskonale sprawdzi się na odchudzanie w przypadku diabetyków oraz osób borykających się z nadwagą. Przy długim i regularnym stosowaniu oleju kokosowego następuje m.in. redukcja tłuszczu brzusznego.

Olej kokosowy na trądzik: Olej kokosowy stanowi skuteczny i zarazem w pełni naturalny sposób na trądzik. Doskonale sprawdza się w przypadku osób z cerą tłustą, skłonną do wyprysków i wągrów. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a przy tym odżywia skórę i zapewnia jej optymalny poziom nawilżenia. Olej kokosowy stosowany na trądzik przenika w głąb skóry, zwalczając szkodliwe bakterie i drobnoustroje, a także łagodząc stany zapalne i przeciwdziałając powstawaniu nowych zmian trądzikowych. Co więcej, produkt może być pomocny w zmniejszaniu blizn i przebarwień stanowiących pozostałość po trądziku. Olej kokosowy na trądzik może być stosowany zarówno przez nastolatków, jak i osoby dorosłe. Pierwsze efekty są zauważalne po krótkim czasie: skóra nabiera jednolitego kolorytu, a także staje się wyraźniej bardziej elastyczna i miękka w dotyku.

Olej kokosowy na twarz: Olej kokosowy nadaje się nie tylko do spożywania – może być również stosowany na twarz i na włosy. Dzięki temu, że zawiera w swoim składzie cenne nasycone kwasy tłuszczowe (kwas kaprylowy i laurynowy), wykazuje właściwości antybakteryjne i bakteriobójcze, niszcząc szkodliwe drobnoustroje znajdujące się na skórze, nie uszkadzając przy tym jej naturalnej bariery ochronnej. Olej kokosowy na twarz można stosować niezależnie od rodzaju cery. Jest polecany osobom ze skórą trądzikową i przetłuszczającą się, ale sprawdzi się także w przypadku cery suchej, wrażliwej, a nawet wykazującej skłonność do alergii. Olej kokosowy najlepiej nakładać jako maseczkę 2-3 razy w tygodniu, na wcześniej oczyszczoną skórę twarzy. Po 15 minutach warstwę oleju zmyć ciepłą wodą. Produkt można też stosować do codziennej pielęgnacji, np. zamiast kremu nawilżającego na dzień lub na noc.

Olej kokosowy na włosy: Olej kokosowy na włosy może być wykorzystywany w dwojaki sposób. Doskonale sprawdzi się zarówno jako maska, jak również jako olejek przeciwdziałający puszeniu się włosów. Jest to kosmetyk wydajny, w pełni naturalny, a przy tym bardzo przyjemny w stosowaniu. Jego bogaty skład sprawia, że nie tylko świetnie wnika w głąb włosów, ale także dostarcza im cennych składników odżywczych, takich jak magnez, cynk czy potas. Zamyka łuskę włosa, powodując, że staje się on błyszczący i zdrowy. Olej kokosowy może być również pomocny w walce z łupieżem.Można stosować jako: jako maska – wystarczy wmasować odpowiednią ilość oleju w całą długość zmoczonych włosów, a następnie po około godzinie spłukać ciepłą wodą lub jako olejek zatrzymujący puszenie się włosów – rozprowadzić niewielką ilość oleju po powierzchni fryzury.

Olej kokosowy – zastosowanie w kosmetyce: Olej kokosowy nazywany jest „olejem piękności”, ponieważ z powodzeniem może zastąpić niemal każdy stosowany na co dzień kosmetyk, czy to krem do twarzy czy balsam do ciała. Zastosowanie w kosmetyce tego produktu jest zatem bardzo szerokie. Specyficzna budowa, zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz bogactwo witamin i minerałów sprawiają, że współczesna kosmetyka wykorzystuje go na wiele sposobów, jako kosmetyk wielofunkcyjny, uniwersalny i przyjazny dla skóry.

 Można stosować jako: jako maska – wystarczy wmasować odpowiednią ilość oleju w całą długość zmoczonych włosów, a następnie po około godzinie spłukać ciepłą wodą lub jako olejek zatrzymujący puszenie się włosów – rozprowadzić niewielką ilość oleju po powierzchni fryzury.

 

 

Olej kokosowy - zastosowanie w kuchni

Ten charakteryzujący się intensywnym orzechowym aromatem olej można stosować jako dodatek do surówek, sałatek i innych potraw przygotowanych na zimno. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów, nadając im idealną konsystencję. Może być także spożywany bezpośrednio, 1-2 łyżki dziennie.

Należny pamiętać, że oleju sojowego nie należy wykorzystywać do smażenia, pieczenia i gotowania. Mimo wysokiego punktu dymienia, zawierają one dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze.

Olej należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20⁰C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej ten może być przechowywany nawet do 6 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E). Po otwarciu  przechowywać go w lodówce.

 

Wartość odżywcza100 gWartość energetyczna (energia)3766kJ / 900 kcalTłuszcz, w tym100 g     -kwasy tłuszczowe nasycone90 g     -kwasy tłuszczowe jednonienasycone8 g     -kwasy tłuszczowe wielonienasycone2gWęglowodany, w tym:0 g      -cukry0 gBiałko0 gSól0 g Najważniejsze właściwości kosmetyczne oleju kokosowego:

ma silne właściwości nawilżające,aplikowany bezpośrednio na skórę wzmacnia naturalną barierę ochronną naskórka,eliminuje stany zapalne i podrażnienia,łagodzi uczucie pieczenia i swędzenia po oparzeniu,zawiera naturalne przeciwutleniacze i witaminę E, sprawiając, że skóra staje się bardziej elastyczna i młodziej wygląda,może być stosowany przez osoby z łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry – natłuszcza naskórek, nawilża go i przeciwdziała zakażeniom bakteryjnym. 

Olej kokosowy jest jednym z niewielu produktów, które mogą być sklasyfikowane jako "superfood", czyli jedzenie dobrze wpływające na ogólne zdrowie człowieka. Unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych może mieć pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu. Obejmuje to spalanie tłuszczu, lepsze funkcjonowanie mózgu i różne inne korzyści o których dowiecie się poniżej.

 

Olej kokosowy - naturalny antybiotyk: Na olej kokosowy składa się kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) w Irlandii odkryli, że dzięki temu olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej. Z kolei naukowcy na łamach "Journal of Bacteriology" przekonują, że olej kokosowy potrafi zwalczyć gronkowca złocistego, który jest częstą przyczyną chorób skóry. Niektórzy sądzą, że olej koksowy jest w stanie poradzić sobie za takimi wirusami, jak wirus opryszczki, odry, grypy, a nawet wirusem HIV. Potwierdzeniem tej teorii zajmują się teraz specjaliści. Z kolei z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w "Journal of Medicinal Food", wynika, że olej kokosowy wspomaga w walce z długotrwałą grzybicą stóp, gdyż zwalcza grzyby z rodziny Candida.Olej kokosowy na demencję: Trójglicerydy średniołańcuchowe występujące w oleju koksowym pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, szczególnie choroby Parkinsona i Alzheimera. Naukowcy już w 2006 roku na łamach „Neurobiology of Aging” przekonywali, że podawanie trójglicerydów średniołańcuchowych chorym na Alzheimera spowodowało znaczącą poprawę ich stanu. Ich spożywanie prowadzi bowiem do istotnego zwiększenia stężenia ciał ketonowych w mózgu, które stają się dla niego alternatywnym (zamiast glukozy) źródłem energii (u osób z chorobą Alzheimera istnieje patologiczne zmniejszenie zdolności mózgu do wykorzystywania glukozy - przyp. red.). W konsekwencji dochodzi do poprawy funkcji poznawczych chorego.Olej kokosowy - najlepszy ten tłoczony na zimno: Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C zachowuje postać stałą, jest biały jak smalec, ale w odróżnieniu od niego posiada widoczne słoje i bardzo przyjemny koksowy zapach. W wyższej temperaturze staje się płynny. Należy wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego, który produkuje się w wysokich temperaturach i czasami również przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, gdyż jest pozbawiony wielu swoich prozdrowotnych właściwości. Taki olej ma dłuższy termin przydatności do spożycia, jest bezbarwny, pozbawiony zapachu, smaku i jest średnio dwa razy tańszy niż olej tłoczony na zimno.

Olej kokosowy - zastosowanie w kuchni:

Olej kokosowy można stosować jak masło i smarować nim m.in. chleb. Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych, oczywiście z umiarem.

 

Olej kokosowy dawkowanie: osoby dorosłe dwie łyżki stołowe dziennie. Osoby, które się odchudzają powinny spożywać około 30ml oleju dziennie.

Przeciwwskazania do spożycia przez osoby które są uczulone na orzechy kokosowe i produkty z nich wytworzone. Niewielki odsetek ludzi cierpi na tą przypadłość, ale alergia tego typu się zdarza.

 

Dostępne pojemności: 330 ml, 900ml.

 

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie