gru 15 2019
Olejek czosnkowy oleovital

Olejek czosnkowy remedium na ból ucha, gardła i inne infekcje

Wspomaga wydzielanie toksyn z organizmu, działa antybakteryjnie, a dodatkowo pomaga pozbyć się bólu ucha oraz gardła. Mowa o olejku czosnkowym, który można kupić w sklepach zielarskich (albo w aptekach, również w formie kapsułek), ale też zrobić samodzielnie koniecznie na bazie olejów tłoczonych na zimno oleovital.pl

Cały artukuł moąna znaleźć na stronie:

https://kobieta.onet.pl/zdrowie/olejek-czosnkowy-na-bol-ucha-gardla-i-inne-infekcje/e81lh4

Wystarczą dwa składniki

Do stworzenia "magicznej" mikstury wystarczą jedynie dwa składniki: świeży czosnek oraz oliwa. Najlepiej kupić oliwę bardzo dobrej jakości, jednak sprawdzi się też zwykły olej. Czosnek należy podzielić na "ząbki", a kilka z nich rozgnieść (wraz z łupiną!) i wrzucić do naczynia. Warto zaopatrzyć się w dzbanek, który swobodnie będzie można napełnić oliwą. Taka mikstura (po odleżeniu kilku dni) będzie działała lepiej niż niejeden lek!

Niezwykłe właściwości

Czosnek słynie z wielu prozdrowotnych właściwości. Powodem jest szereg dobroczynnych enzymów i aminokwasów, wśród których najważniejsza jest allicyna, a więc związek o działaniu bakteriobójczym. Dzięki niemu czosnek pachnie też w bardzo specyficzny sposób.

Lekarstwo i dodatek do potraw

Olejek czosnkowy można potraktować jako lekarstwo do wcierania albo połykania, jeśli występuje on w formie kapsułek. Warto też jednak "zaprosić" go do swojej kuchni i wzbogacić nim smak swoich potraw. Pamiętajcie jednak, by go nie podgrzewać, bo wówczas straci prozdrowotne właściwości!

gru  15  2019
Więcej
cze 20 2019
rzepak Oleovital

Uprawa rzepaku w 2019r

Uprawa rzepaku w 2019r. Oleovital.pl

Już niedługo będą świeże ziarna na najlepsze oleje.

Oleje u nas są wytwarzane tylko metodą tłoczenia na zimno w temperaturze poniżej 38stC.

Dzięki temu zachowuję wszystkie drogocenne składniki i mają właściwości prozdrowotne.

cze  20  2019
Więcej
mar 18 2019
certyfikat bezpieczeństwa oleovital.pl

Certyfikat bezpieczeństwa dla strony oleovital.pl

Nasza strona internetowa uzyskała certyfikat bezpieczeństwa

 
 

Z przyjemnością informujemy,  że stosując się do najnowszych wymagań Google, oraz mając na uwadze bezpieczeństwo Państwa danych jako naszych klientów, zainstalowaliśmy na naszych serwerach certyfikat bezpieczeństwa SSL. Umożliwia on bezpieczną komunikację z naszymi serwerami, a przede wszystkim bezpieczne przekazywanie Państwa danych. Gdy wpisujecie Państwo swoje dane osobowe, email, oraz inne wrażliwe informacje do formularza kontaktowego, lub formularza służącego do wykonywania przelewów możecie być Państwo spokojni, że nikt nie przechwyci tych danych i dotrą one tylko do nas.

 

mar  18  2019
Więcej
wrz 03 2018
Olej z Czarnuszki Oleovital

Olej z czarnuszki pomocny m.in. w leczeniu bakterii Helicobacter pylori, która powoduje różnego rodzaju schorzenia.

Olej z czarnuszki pomocny m.in. w leczeniu bakterii Helicobacter pylori, która powoduje różnego rodzaju schorzenia.
W ostatni weekend w miejscowości Obrowiec gm. Hrubieszów zebraliśmy nasiona Czarnuszki uprawianej na naszym polu. Uprawa na niewielkiej przestrzeni- kompletnie bez sztucznych nawozów i oprysków. Siew, zbiór uprawa i obróbka całkowicie ręcznie w rodzinnej małej olejarni. Przyjmujemy już zamówienia na olej i makuch z czarnuszki z tegorocznych zbiorów. Makuch ma podobne zastosowanie jak olej a wykorzystywany jest najczęściej dla zwierząt. Najwyższa jakość - lepszej już nie ma. Zapraszamy na www.oleovital.pl W niektórych przypadkach możliwa jest osobista dostawa kontakt telefoniczny 693730492.

Po więcej informacji polecam zajrzeć na stronę http://oleovital.pl/olej-z-czarnuszki

lub do poradnika https://zdrowojemy.pl/zywienie/olej-z-czarnuszki/

wrz  03  2018
Więcej
lip 18 2018
Olej z orzechów włoskich

Olej z orzechów włoskich uzupełnieniem oferty OleoVital®

Właściwości oleju z orzechów włoskich OleoVital® :

Olej tłoczony z orzechów włoskich posiada żółto- brązowe zabarwienie i ma charakterystyczny orzechowy zapach. Wyczuwalna jest także delikatna karmelowa nuta. Wszystko to sprawia, że olej ten idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów i dressingów. Bardzo ważne jest, aby stosować go wyłącznie na zimno. Po poddaniu obróbce termicznej, traci swoje cenne właściwości.

W oleju z orzechów włoskich kryje się bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych typu kwas linolowy, oleinowy i alfa-linolowy. Produkt ten obfituje także w witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K. Przeważają tutaj kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Zaledwie 9g/100g stanowią kwasy tłuszczowe nasycone.


Co więcej, olej z orzechów włoskich przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi, a więc wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i układ krążenia. Olej ten wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Polecany jest także osobom borykającym się z niezagojonymi ranami, gdyż posiada właściwości antyseptyczne.

 

Olej z orzechów włoskich świetnie sprawdza się w walce z Candidą, gdyż wykazuje działanie antygrzybiczne. Warto po niego sięgać także w przypadku problemów trawiennych, gdyż posiada właściwości przeczyszczające, a do tego usprawnia perystaltykę jelit i trawienie. Jest nieoceniony w walce z zaparciami i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Olej z orzechów włoskich ceniony jest nie tylko ze względu na swój piękny orzechowy zapach i wyjątkowy smak, ale przede wszystkim z powodu składu i prozdrowotnych właściwości. Zimnotłoczony olej posiada właściwości antyrakowe. Jako, że jest to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, wykazuje działanie łagodzące stany zapalne.

Działa nie tylko przeciwzapalnie, ale także przeciwbakteryjnie. Można po niego sięgnąć w przypadku rozwoju infekcji ran, gdyż posiada właściwości antyseptyczne. Jako, że olej ten obfituje w witaminy i antyoksydanty, przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia. Spożywanie go, chroni nas także przed rozwojem grzybów, a szczególnie przed patogennym rozrostem szczepu Candida.

Olej z orzechów włoskich wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwcholesterolowe oraz wyszczuplające i przeczyszczające. Na skórę działa zmiękczająco, regenerująco, odżywczo i przeciwutleniająco oraz zapewnia ochronę przed zanieczyszczeniami i promieniowaniem ultrafioletowym. Co ciekawe, olej z orzechów włoskich posiada także właściwości rozcieńczające, dlatego też świetnie sprawdza się jako rozpuszczalnik.

 

Olej z orzechów włoskich Oleovital– skład

Olej z orzechów włoskich jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, do których należą między innymi:

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, linolenowy, oleinowy. Kwasy te są niezbędne w codziennej diecie. Odpowiadają z prawidłowe funkcjonowanie serca, regulują pracę układu sercowo-naczyniowego i układu oddechowego, poprawiają działanie systemu immunologicznego, podnoszą zdolność umysłową, przyczyniają się do walki z otyłością, są składnikiem komórek mózgu czy siatkówki oka.

Witamina A – jest to witamina niezbędna do wzrostu, rozmnażania i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest silnym antyoksydantem i skutecznie zwalcza szkodliwe dla całego organizmu i odpowiedzialne za uszkodzenia komórek (również dla skóry i włosów) wolne rodniki. Niedobór witaminy A powoduje ogólne osłabienie organizmu, sprawia, że skóra staje się sucha i szorstka, a włosy kruche i łamliwe. Pojawiają się wysypki, spada apetyt, mogą występować także zaburzenia widzenia i ogólne poczucie zmęczenia.

Witamina E – to kolejny potężny przeciwutleniacz zmniejszający działanie wolnych rodników. Witamina E wzmacnia układ odpornościowy i reguluje procesy metaboliczne. Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych, pomaga regulować wydolność mięśni. Niedoborowi witaminy E towarzyszy często zmęczenie, anemia, starzenie się skóry (rogowacenie i wysuszanie), degeneracja mięśni, problemy z układem kostnym i z zębami.

Witamina K – reguluje procesy krzepnięcia krwi, bierze udział w metabolizmie kości i wzmacnia ich strukturę. Witamina K jest nierozpuszczalna w wodzie. Rozpuszcza się natomiast w tłuszczach, które są niezbędne do jej wchłonięcia przez organizm.

Witaminy z grupy B – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój, zmniejszają napięcie nerwowe. Poszczególne witaminy z grupy B wykazują między innymi następujące działanie: poprawiają sprawność intelektualną, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego i układu oddechowego, podnoszą odporność organizmu, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, obniżają poziom cholesterolu we krwi, współtworzą i utrzymują prawidłową strukturę komórek.

Olej z orzechów włoskich Oleovital – właściwości zdrowotne

Olej z orzechów włoskich, z uwagi na zawarte w nim składniki, ma szerokie zastosowanie zdrowotne. Warto jednak pamiętać, że powinien być stosowany głównie na zimno lub jako składnik przygotowywanych potraw – olej z orzechów włoskich podczas smażenia, nie dość, że zdecydowanie pogarsza walory smakowe (olej staje się gorzki i traci swój orzechowy, lekko karmelowy smak), to dodatkowo traci część właściwości zdrowotnych.

Działanie oleju z orzechów jest następujące:

-Łagodzi stany zapalne – głównie za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3.

-Działa antybakteryjnie i antyseptycznie – może zmniejszać ryzyko pojawienia się lub rozwoju infekcji ran.

-Ma działanie przeciwgrzybicze.

-Poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.

-Wspomaga przemianę materii i może przyczyniać się do utraty wagi (stosowany w rozsądnych ilościach jako dodatek do dań).

-Działa przeciwbólowo – stosowany np. do masażu ciała.

-Spowalnia procesy starzenia się organizmu (w tym procesy starzenia się skóry) – dostarcza organizmowi wartościowe składniki odżywcze i zmniejsza działanie wolnych rodników.

-Reguluje poziom cholesterolu we krwi.

 

Olej z orzechów włoskich na włosy i skórę – właściwości pielęgnacyjne

Olej z orzechów włoskich można stosować również do włosów i na skórę. Wykazuje następujące właściwości pielęgnacyjne:

Wspiera procesy regeneracyjne komórek skóry.

Odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry i włosów.

Nawilża i zmiękcza skórę.

Redukuje przedwczesne oznaki starzenia – doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry dojrzałej lub suchej. Polecany jest szczególnie do smarowania miejsc podatnych na pojawianie się zmarszczek, np. na skórę wokół oczu i ust.

Łagodzi objawy infekcji grzybiczych skóry i pomaga zapobiegać nawrotom.

Wspomaga wzrost włosów – wmasowywaćw skórę głowy.

Wygładza i odżywia włosy, nadając im blask – można nakładać go bezpośrednio na całą długość włosów, pozostawić przynajmniej na godzinę (a nawet na całą noc) i zmyć delikatnym szamponem bez SLS.

Warto pamiętać, że olej z orzechów włoskich szybko jełczeje, więc nie powinno się go przechowywać zbyt długo po otwarciu. Idealne warunki do przechowywania to temperatura pokojowa lub nieco niższa (oleju nie powinno przechowywać się w lodówce) oraz zacienione miejsce.

 

Wartość odżywcza

100 ml

Wartość energetyczna (energia)

3404 kJ/828 kcal

Tłuszcz, w tym

92 g

     -kwasy tłuszczowe nasycone

9,4 g

     -kwasy tłuszczowe jednonienasycone

17,7 g

     -kwasy tłuszczowe wielonienasycone

64,9g

Węglowodany, w tym:

0 g

      -cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Orzech włoski

Olej z orzechów włoskich dawkowanie: 5-10ml oleju z orzecha włoskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które obniżają poziom „złego” cholesterolu i stanowią profilaktyczną ochronę przed chorobami serca i układu krążenia. Przeciwwskazania:  orzechy mogą powodować alergie, z tego powodu należy bacznie uważać, jeżeli jesteśmy uczuleni na ten składnik diety. Przeciwskazany także u osób z wysoką krzepliwością krwi.

Dostępne pojemności: 250 ml, 500ml, 1000ml.

 Orzech

 

Olej z orzechów włoskich OleoVital® wytworzony w Polsce tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z najlepszych przesegregowanych polskich orzechów pochodzących z naszego gospodarstwa rolnego w jednym z najczystszych rejonów Polski. Olej ten  wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Jest zdrowym uzupełnieniem codziennej diety.

Przechowywanie:  przechowywać  w temp.  4-20°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła; po otwarciu przechowywać w lodówce.

Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad - przed użyciem wstrząsnąć. Olej ten powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.

Kraj pochodzenia: Polska. Producent: OleoVital, Grajów 200, 32-020 Wieliczka, tel. 693730492             

Najlepiej spożyć do 6 miesięcy od daty tłoczenia.                       www.oleovital.pl  ®

  

 

lip  18  2018
Więcej